Общо 137 са кандидатите за кметове на общини и кметства в

...
Общо 137 са кандидатите за кметове на общини и кметства в
Коментари Харесай

137 кандидат-кметове са били част от ДС! Най-много "ченгета" има в БСП и ГЕРБ

Общо 137 са претендентите за кметове на общини и кметства в цялата страна, които имат досие от Държавна сигурност. Това излиза наяве от решение на Комисията по досиетата. По закон органът е задължен да ревизира всички кандидати за изборни длъжности. Проверени за минало в тоталитарните служби на комунистическата страна са общо 4422. Останалите 2390 кандидати, регистрирани за местия избор на 27 октомври, не подлежат на инспекция за агентурно минало - родени са след 16 юли 1973 година

ЦЯЛОТО РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Повечето от претендентите с досие се борят за пост в дребни кметства, а не в общини, демонстрира още справката в решението на комисията по досиетата. Освен това въпросните 137 души са едвам 2% от всички претенденти за кметове в страната. 

Без изненада - измежду парламентарните партии тази с най-много кандидати с досие от ДС е " Българска социалистическа партия за България " - издигнати независимо или в обединения за идния кметски избор.  Броят е общо 29. Сред най-интересните е претендентът за кмет на Разград Денчо Бояджиев. Агентурното му минало е известно, а и той самият към този момент е бил кмет - преди да загуби вота през 2015 година от претендента на ГЕРБ. В момента Бояджиев е народен представител от левицата.

Социалистите издигат сътрудник на Държавна сигурност и в Правец, само че и в това няма никаква изненада - Румен Гунински е актуалният градоначалник в родния град на Тодор Живков. 

На второ място по брой номинации за кметове на " ченгета " от Държавна сигурност се подрежда ръководещата партия ГЕРБ - с 23-ма претенденти. И тук най-интересното име не е никаква изненада - то е на Любомир Христов, който кандидатства за нов управнически мандат от групировката на Бойко Борисов. Две от " ченгетата ", които се явяват на вота от името на партията на Бойко Борисов, са съдружни - номинирани са дружно със Съюз на демократичните сили, излиза наяве от решението на комисията по досиетата. Синята партия подписа съглашение с ГЕРБ за общо явяване на изборите по места. И в двата случая става дума за каниддати за кмет на кметства в община Монтана. В регионалния град ГЕРБ поддържа настоящия кмет от Съюз на демократичните сили Златко Живков (той не е сътрудник на Държавна сигурност - б.р.)

Коалиционният сътрудник на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили - има още двама претенденти за кмет с досие - само че независимо издигнати, демонстрира справката. Един от тях е в регионален град -  " синият " претендент за кмет на Кърджали Иван Коларов. Вторият кандидат е в село Дунавци, община Казанлък. 

В класацията по брой " ченгета " в изборните описи на трето място е Движение за права и свободи - с общо 17 претенденти за кметове с агентурно минало. Сред тях прави усещане кандидатът от придвижването за кмет на регионалния град Русе - някогашен началник на Регионална инспекция за опазване на околната среда в региона и претендент за народен представител на последните парламентарни избори Дауд Ибрям. Неговото досие също е известно отпреди това - тъй като е бил претендент и на други избори. Останалите кандидати от Държавна сигурност и от партията - също като при останалите две партии - са най-вече в дребни обитаеми места. 

От листата с сътрудници от Движение за права и свободи този път е изнемощял Ахмед Башев - дългогодишният кмет на Гърмен от придвижването (пропусна единствено приключващия в този момент мандат - б.р), който има досие от Държавна сигурност, този път е кандидат от коалиция " Ние, жителите " и ще се бори против претендента от Движение за права и свободи Феим Иса - до момента кмет на Рибново с чисто агентурно минало. 

В партийната подредва следва Вътрешна македонска революционна организация - в 11 претенденти за кметове с досие. Двама от тях са общите с ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, а един е споделен с АБВ и НФСБ в съдружен формат. Партията на Красимир Каракачанов даже номинира агент от Държавна сигурност за районен кмет в София - Христо Христов в " Красно село ". Любопитни след имената, против които има документи в комисията по досиетата и се кандидатират от името на Вътрешна македонска революционна организация, са още кандидатът за кмет на Созопол Костадин Мархолев, както и този във възрожденска Копривщица - Иван Лесков (споделен с " Воля ", защото форматът е коалиционен).

Формацията на Веселин Марешки се регистрира с още двама претенденти с досие - общо трима с кандидата за Копривщица. 

НФСБ на Валери Симеонов сред парламентарните формации има една кандидатура, обвързвана с тоталитарните служби - това е претендентът за кмет на регионалния град Смолян - Владимир Гърбелов.

И измежду номинациите на  " Демократична България " има 1 представител, за който комисията по досиетата е разкрила данни за принадлежност към Държавна сигурност - в кметство Бенковски, община Аврен - Илко Златев.
А какъв брой са сътрудниците на Държавна сигурност - номинирани в София?
Сред претендентите за кмет на Столичната община " ченгета " няма, само че пък измежду кандидатите за районни кметове се намират, сподели още анализът на данните от комисията по досиетата.

Освен за претендента на Вътрешна македонска революционна организация за  " Красно село ", гласоподавателите в региона имат още една алтернатива да гласоподават за човек с агентурно минало - Никола Вучев от  " Движение ЗАЕДНО за смяна ".

В район  " Искър "  партия " Българско национално обединяване "  издига сътрудник на Държавна сигурност - Валентин Христов, а в район  " Кремиковци "  ДС-опцията е представителят на коалиция  " Движение ЗАЕДНО за смяна "  Емил Димитров. С минало в тоталитарните комунистически служби е и кандидатът за областен кмет в  " Изгрев "  Калин Манов, номиниран от " Национална републиканска партия ". 

Центърът на София също има кандитат за кмет с досие - това е кандидатът за район  " Средец "  Кристиян Кръстев от " Движение ЗАЕДНО за смяна ". В " Люлин " претендентът от Държавна сигурност е Максим Велков повдигнат от " Ние, Гражданите ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР